Dankbaar voor mijn leven
Toch nog een blog
Zestig jaar heb ik zonder noemenswaardige lichamelijke problemen mogen leven. Ik ben een bofkont dat ik op dat vlak zo lang zorgeloos heb kunnen bestaan. Net als iedereen (denk ik) heb ik me ook zorgen gemaakt over mijzelf en gezocht naar oorzaken. En net als iedereen kwam ik ook uit bij mijn jeugd, ouders, een gemis aan "gezien worden" en me alleen voelen. (of het echt waar is of niet). Daarmee heb ik veel geworsteld en uiteindelijk ben ik nu op de plek in mijn leven waar liefde, begrip en berusting een grote plaats hebben kunnen innemen. En het geeft mij ook de mogelijkheid om terug te blikken op mijn leven en de mensen die ik daarin heb mogen ontmoeten.
Op deze plek wil ik je nu nog vertellen over mijn werkgeschiedenis.
Ik ben dankbaar voor mijn werkleven gedurende 37 jaar. Ik begon in 1978 in Amsterdam bij Herhuisvesting om mensen met woningproblemen te helpen en dat tot 1993, tot na de Bijlmerramp. Daarna volgde een lange periode waar vluchtelingen centraal stonden. Mensen met een verblijfsvergunning moesten worden gehuisvest, daarna ging het erom dat asielzoekers onderdak kregen in asielzoekerscentra. Daar zijn negen locaties voor gevonden die ook weer werden opgeheven omdat de nood minder werd. Meer en meer stond centraal wat er moest gebeuren met vluchtelingen met medische en psychische problemen. Onze stad en ons bestuur heeft een groot hart en dat geldt ook voor een aantal organisaties en mensen die daar werkzaam zijn. Iets om trots op te zijn.
Het vreemdelingenbeleid is een klein beleidsterrein in de stad. Maar het gaat menselijkerwijs om zo'n groot gebied, vol met dilemma's en verschillen van mening op politiek en bestuurlijk gebied. Het is een terrein voor "dappere mensen". Het is een terrein waar vaak nog geen oplossingen beschikbaar zijn. Dat is altijd zo geweest en dat zal zo blijven! En juist in deze tijd moeten er weer mensen bereid zijn om creatief te zijn en niet te verzanden in al bestaande regeltjes. Dat is soms nodig, maar vaker is het de dood in de pot als je kijkt wat er aan de hand is met de vluchtelingen a la 2015 zowel in de stad, in het land, in Europa en de rest van de wereld. Makkelijke oplossingen zijn er niet en we moeten niet doen alsof dit wel zo is. Ik roep je op om bijzonder te zijn, om dwars te durven zijn, tegen de stroom in te roeien. Dat is vaak lastig, maar het is de enige manier om tegen jezelf te zeggen dat jouw rol belangrijk is.
In mijn werkzame leven ben ik veel mensen tegengekomen binnen de gemeente, maar zeker ook daarbuiten die voor mij meer zijn dan collega's. Voor mij zijn hier persoonlijke banden en relaties en vriendschappen uit ontstaan. Ik noem hier geen namen, maar weet je aangesproken. En weet dat ik daar heel dankbaar voor ben omdat het mijn leven heeft verrijkt. Het gaat voor mij om meer dan werk alleen. Ik voed mijzelf met al die situaties waarin ik met jou mijn leven soms ook heb kunnen delen en andersom. Dank je wel daarvoor.